Jajka w sosie jogurtowo-koperkowym z ziemniakami na Wielkanoc!

Składniki:
  • Ziemniaki – 3 średnie na jedną porcję
  • Jajka – 2 na jedną porcję
  • Jogurt naturalny JOGO – 100g
  • Woda – około 400ml
  • Koperek – nieduży pęczek
  • Masło JOGO – 1 łyżka
  • Mąka pszenna – 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy jajka na twardo. Aby zrobić sos jogurtowo-koperkowy należy stopić w rondlu masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodać do rondla wodę i zagotować, wyłączyć ogień. Przestudzić sos przez kilka minut, dodać sól i pieprz oraz posiekany drobno koperek. Wlać jogurt i wymieszać całość. Pokroić jajka na cztery części, wyłożyć na talerz wraz z ziemniakami i polać sosem. Podawać również z bukietem surówek lub warzywami.

Sprawdź inne przepisy: