Krem kukurydziany

Składniki:
  • 2 małe puszki kukurydzy (ok 280 g ziaren)
  • 3 szklanki wywaru z jarzyn
  • 1 duży ziemniak
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła JOGO
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka śmietany 18% JOGO
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka ostra, duża szczypta kurkumy
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować w wywarze do miękkości. Odcedzić kukurydzę, cebulę i czosnek obrać; cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni na łyżce oleju z łyżką masła. Kiedy cebula zmięknie, na patelnię wrzucamy ziarenka kukurydzy i dokładamy jeszcze jedną łyżkę masła. Podsmażamy całość ok 10 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Zawartość patelni dodajemy do wywaru i gotujemy 5 minut. Blendujemy zupę i doprawiamy dużą łyżką śmietany, pieprzem, ostrą papryką i chili oraz kurkumą. Krem podawać z groszkiem ptysiowym lub chipsami z wędzonego boczku, posypany pestkami dyni i słonecznika. Palce lizać!