Krem z dyni

Składniki:
- 1,5 szklanki bulionu
- 500 g obranej, wypestkowanej dyni
- 250 g ziemniaków
- pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 25 g masła JOGO
- łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- łyżeczka świeżego, startego imbiru
- szklanka mleka JOGO
Przygotowanie:
Miąższ dyni i ziemniaki pokrój w kostkę. Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz plasterki czosnku, dodaj dynię i ziemniaki, dopraw solą, kurkumą i imbirem. Smaż mieszając przez pięć minut. Dolej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez dziesięć minut. Sparzonego, obranego ze skórki pomidora, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Otrzymany miąższ pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Całość wymieszaj, gotuj przez pięć minut, zblenduj z mlekiem i – gotowe!