Krem z dyni

Składniki:
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 500 g obranej, wypestkowanej dyni
  • 250 g ziemniaków
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 25 g masła JOGO
  • łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • szklanka mleka JOGO
Przygotowanie:

Miąższ dyni i ziemniaki pokrój w kostkę. Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz plasterki czosnku, dodaj dynię i ziemniaki, dopraw solą, kurkumą i imbirem. Smaż mieszając przez pięć minut. Dolej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez dziesięć minut. Sparzonego, obranego ze skórki pomidora, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Otrzymany miąższ pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Całość wymieszaj, gotuj przez pięć minut, zblenduj z mlekiem i – gotowe!