Krem z pomidorów

Składniki:
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok 6-7 średnich świeżych pomidorów
  • duża łyżka śmietany 18% JOGO lub jogurtu typu greckiego JOGO (na porcję)
  • kilka listków bazylii na porcję
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

Pomidory sparzyć we wrzątku i zdjąć skórkę, pokroić je na mniejsze cząstki. Do garnka dodać oliwę, czosnek i cebulę. Podsmażyć i dodać pomidory wraz z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia i podgotować około 8-10 minut. Przetrzeć zupę na krem blenderem.
Wlać do misek, do każdej porcji dodać czubatą łyżkę śmietany, kilka listków świeżej bazylii oraz trochę świeżo mielonego pieprzu. Smacznego!