
Krewetki w sosie jogurtowo-czosnkowym
Składniki:
- Krewetki oczyszczone bez ogonków – 650g
- Jogurt naturalny typu greckiego – 150g
- Sok z cytryny – 4 łyżki
- Czosnek świeży – 2 ząbki
- Papryczka chili – 1 szt.
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Kolendra lub pietruszka (w zależności od upodobań) – jeden mały pęczek do sosu i dekoracji dania
Przygotowanie:
Krewetki opłukać w wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać Jogurt z połową zieleniną, drobno posiekanym czosnkiem, oraz sokiem z cytryny. Następnie posolić, dodać pieprz i posiekaną papryczkę chili i bardzo dobrze wymieszać. Krewetki usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty, przełożyć na talerz i polać sosem jogurtowym. Posypać resztą zieleniny. Można podawać jako samodzielne danie lub z ryżem.
Smacznego!