Krewetki w sosie jogurtowo-czosnkowym

Składniki:
  • Krewetki oczyszczone bez ogonków – 650g
  • Jogurt naturalny typu greckiego – 150g
  • Sok z cytryny – 4 łyżki
  • Czosnek świeży – 2 ząbki
  • Papryczka chili – 1 szt.
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kolendra lub pietruszka (w zależności od upodobań) – jeden mały pęczek do sosu i dekoracji dania
Przygotowanie:

Krewetki opłukać w wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać Jogurt z połową zieleniną, drobno posiekanym czosnkiem, oraz sokiem z cytryny. Następnie posolić, dodać pieprz i posiekaną papryczkę chili i bardzo dobrze wymieszać. Krewetki usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty, przełożyć na talerz i polać sosem jogurtowym. Posypać resztą zieleniny. Można podawać jako samodzielne  danie lub z ryżem.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy: