
Kurczak w sosie śmietanowym
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka – 500 g
- Pieczarki świeże – około 200 g
- Śmietana – 150ml
- Olej – 3 łyzki
- Masło JOGO – 1 łyzka
- Papryka czerwona słodka lub ostra – do smaku
- Ryż biały – 2 torebki
- Pieprz, sól – do smaku.
Przygotowanie:
Filety z kurczaka należy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką, a pieczarki myjemy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka przez około 10 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki około 20 min, a następnie dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Kurczaka zalewamy sosem z pieczarkami. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Można dodać odrobinę kurkumy lub curry, aby uzyskać ładny kolor i aromat. Kurczaka w sosie śmietanowym podajemy z ryżem.JOGO życzy smacznego!