Leczo ze śmietaną

Składniki:
  • 3 średnie papryki czerwone
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 4 parówki
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany JOGO 18%
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki – pęczek
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki papryki chili mielonej, jeśli lubisz na ostro
  • Łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:


Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w kostkę, a cukinie obrać i pokroić c w półtalarki. Cebulę zeszklić na patelni z dodatkiem oleju lub oliwy. Dodać paprykę wraz z cukinią i podsmażać całość jeszcze przez około 5 minut. Następie przełożyć wszystko do dużego garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy, doprawić także solą i pieprzem. Gotować leczo przez 20 minut. Parówki wraz z kiełbasą pokroić w krążki, lekko podsmażyć na patelni i dodać do leczo. W szklance wody wymieszać śmietanę z przecierem pomidorowym, wlać do garnka i jeszcze raz zagotować.
Podawać leczo najlepiej na gorąco, posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Sprawdź inne przepisy: