
Leczo ze śmietaną
Składniki:
- 3 średnie papryki czerwone
- 2 małe cukinie
- 1 duża cebula
- 2 kiełbasy śląskie
- 4 parówki
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki śmietany JOGO 18%
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- Natka pietruszki – pęczek
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Łyżeczka majeranku
- Pół łyżeczki papryki chili mielonej, jeśli lubisz na ostro
- Łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w kostkę, a cukinie obrać i pokroić c w półtalarki. Cebulę zeszklić na patelni z dodatkiem oleju lub oliwy. Dodać paprykę wraz z cukinią i podsmażać całość jeszcze przez około 5 minut. Następie przełożyć wszystko do dużego garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy, doprawić także solą i pieprzem. Gotować leczo przez 20 minut. Parówki wraz z kiełbasą pokroić w krążki, lekko podsmażyć na patelni i dodać do leczo. W szklance wody wymieszać śmietanę z przecierem pomidorowym, wlać do garnka i jeszcze raz zagotować.
Podawać leczo najlepiej na gorąco, posypane natką pietruszki.
Smacznego!