Lekka zupa wiosenna

Składniki:
  • Szpinak – 250g
  • Bulion – 1200ml
  • Marchew  – 1 szt.
  • Ziemniaki – 2 średnie
  • Cebula – 1 szt.
  • Sok z cytryny – 20g
  • Sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku
  • Śmietana do zup JOGO – 2 łyżki
  • Jajko gotowane – 1 szt na porcję
  • Dowolną zielenina do dekoracji
Przygotowanie:

Szpinak mrożony lub świeży wrzucić na patelnię, wlać szklankę bulionu oraz sok z cytryny i dusić około 2-3 minuty. Jeśli szpinak był świeży, to najlepiej go rozdrobnić za pomocą blendera. Obrać marchew i ziemniaki, a także cebulę, pokroić wszystkie warzywa w kosteczkę i wrzucić do pozostałego gotującego się bulionu i gotować przez 15 minut. Następnie należy dodać do zupy szpinak oraz gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę posolić i dodać przyprawy. Podawać na gorąco że śmietaną i gotowanym jajkiem, rozciętym na połówki, całość posypać posiekaną zieleniną.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy: