Lekkie placuszki z kefirem JOGO

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 gr kefiru naturalnego JOGO (ok.1,1/3
  • szklanki)
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • odrobina soli
  • masło klarowane do smażenia
  • banany, truskawki lub inne ulubione owoce
  • cukier puder
Przygotowanie:

Jajka wymieszać z solą i kefirem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, potem cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie połączyć tak, by powstała gładka masa pozbawiona grudek o konsystencji gęstej śmietany. Rozpuścić na patelni masło klarowane i na gorący tłuszcz kłaść łyżką kolejne porcje ciasta, smażąc z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączyć placuszki na ręczniku papierowym i podawać z cukrem pudrem, bananami, truskawkami lub innymi ulubionymi owocami.