Lody truskawkowe

Składniki:
  • 500 g świeżych truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • pełna szklanka Śmietanki JOGO 30 %
Przygotowanie:

Truskawki usmaż na średniej mocy palnika z dwiema łyżkami cukru; gdy owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści, pogotuj jeszcze pięć minut bez przykrycia. Po wystygnięciu odłóż do lodówki, gdzie należy schłodzić także w wysokim naczyniu szklankę słodkiej Śmietanki JOGO 30 % i opakowanie serka mascarpone wymieszane z trzema łyżkami cukru. Kiedy składniki będą już zimne, wyjmij z lodówki naczynie ze śmietaną i serkiem. Ubij mikserem rozpoczynając od najniższych obrotów, i zwiększaj je stopniowo do najwyższej mocy; miksuj około dwóch minut, do uzyskania sztywnej masy.
Wymieszaj ją ze schłodzonymi owocami i sokiem, który puściły, i przełóż do małych pojemników. Po około dwóch godzinach mrożenia lody będą gotowe. Smacznego!