Makaron z krewetkami i łososiem

Składniki:
  • 3/4 paczki makaronu penne
  • 250 g szpinaku „baby”
  • szalotka
  • 1 szklanka śmietany 30% JOGO
  • 3 kawałki łososia, po ok. 150 g każdy
  • 350 g krewetek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować „al dente” w dużej ilości osolonej wody, łososia doprawić solą i pieprzem. Rybę usmażyć na odrobinie oliwy z dwóch stron. Odstawić dbając, by pozostał ciepły. Na patelni z odrobiną oleju zeszklić drobno posiekaną szalotkę. Dodać listki szpinaku i usmażyć, aż zmięknie.
Śmietankę wlać do garnka i gotować, aż zacznie gęstnieć. Dodać krewetki i zagotować, nie dłużej niż dwie minuty – jeśli były wcześniej sparzone (są różowe). Doprawić do smaku i podawać z rybą i ugotowanym makaronem. Życzymy smacznego!