
Makaron z serem twarogowym
- Makaron (najlepiej świderki, ale może być każdy kształt) – ilość na 2 porcje to około 15 dag suchego makaronu.
- Ser twarogowy półtłusty JOGO – opakowanie 250 g
- Masło JOGO do smażenia – około łyżki (ok. 2 dag)
- Cebula – 1 średnia
- Szczypiorek – nieduży pęczek
- Sól, pieprz lub inne przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w wodzie do stanu al dente według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni roztapiamy masło, na którym smażymy cebulę tak, aby uzyskała złocisty kolor. Widelcem trochę ugniatamy twaróg i wkładamy go na patelnię, smażymy cały czas mieszając. Kiedy się trochę zacznie topić i połączy z cebulą, dodajemy szczypiorek i odcedzony makaron. Przez kilka minut mieszamy, dodajemy sól, pieprz i ulubione przyprawy.
Wykładamy na talerz, dodatkowo dekorujemy odrobiną szczypiorku.
Smacznego!