
Najłatwiejsze ciasto
Składniki:
- 4 jajka, oddzielić białka od żółtek,
- 3/4 szklanki cukru
- 125 ml) roztopionego wystudzonego masła JOGO
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500 g świeżych owoców (wg uznania)
- cukier puder
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać stopniowo cukier aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Następnie dodać żółtka i miksować do połączenia składników. Do miksowanej masy strużką wlewać roztopione masło, ekstrakt. Na koniec do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na górę wyłożyć owoce. Piec przez godzinę w temperaturze 175ºC.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Gotowe!