Przepis na okroszkę białoruską

 

Składniki:
  • Ziemniaki gotowane — 3 szt.
  • Świeży ogórek — 2 szt.
  • Rzodkiewka — 10 niedużych warzyw,
  • Koperek — 1 pęczek,
  • Szczypiorek — 1 pęczek,
  • Jajka gotowane na twardo — 2 szt.,
  • Kiełbasa typu mortadela — 30 dag,
  • Kefir JOGO — 2 litry,
  • Woda pitna — 1 szklanka,
  • Cytryna — 0,5 szt.,
  • sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i jajka pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę najlepiej pokroić w nieduże paseczki. Zieleninę posiekać drobno. Wszystkie wymienione składniki zalać kefirem i wodą w dużym garnku. Wycisnąć sok z połówki cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Okroszka gotowa. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy: