
Przepis na okroszkę białoruską
Składniki:
- Ziemniaki gotowane — 3 szt.
- Świeży ogórek — 2 szt.
- Rzodkiewka — 10 niedużych warzyw,
- Koperek — 1 pęczek,
- Szczypiorek — 1 pęczek,
- Jajka gotowane na twardo — 2 szt.,
- Kiełbasa typu mortadela — 30 dag,
- Kefir JOGO — 2 litry,
- Woda pitna — 1 szklanka,
- Cytryna — 0,5 szt.,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i jajka pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę najlepiej pokroić w nieduże paseczki. Zieleninę posiekać drobno. Wszystkie wymienione składniki zalać kefirem i wodą w dużym garnku. Wycisnąć sok z połówki cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Okroszka gotowa. Smacznego!