Oponki z białym serem

Składniki:
  • 500g sera półtłustego JOGO
  • 100g cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18% JOGO
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu (wlać do zimnego
  • oleju)
  • do posypania: cukier puder
Przygotowanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać przeciśnięty przez praskę ser, cukier zwykły i waniliowy, śmietanę, żółtka, sodę i ocet – zagnieść ciasto i oprószyć mąką. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1- 1,5cm. Szklanką wykroić z ciasta kółka, a na środku kieliszkiem małą dziurkę. Oponki smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru, w dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu. Po wyjęciu układać na papierowym ręczniku, by ociekły. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem i – gotowe!