Owoce z bitą śmietaną i bezą

Składniki:
  • 30 dkg borówek amerykańskich
  • 30 dkg malin
  • 1/2 l Śmietany 30% JOGO
  • 6 łyżek cukru pudru
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 10 dag bez
  • listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:

Odłóż po garści malin i borówek, pozostałą część zmiksuj (osobno maliny i borówki ) z dwiema łyżkami cukru pudru. Orzechy grubo posiekaj i upraż na suchej patelni. Schłodzoną śmietanę wlej do wysokiego naczynia i miksuj dodając dwie łyżki cukru pudru, aż do uzyskania sztywnej piany. Bezy pokrusz i wymieszaj z bitą śmietaną. Na dno pucharków włóż kolejno: warstwę bitej śmietany, zmiksowane maliny, orzechy, zmiksowane borówki, całość przykryj chmurką bitej śmietany. Wierzch pucharków udekoruj malinami, borówkami, posyp orzechami i listkami mięty.