Pączki na maśle JOGO

Składniki:
  • 150 g masła JOGO
  • 300 g mąki tortowej
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • odrobina soli
  • 1l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Zagotuj w garnku wodę z masłem i odrobiną soli; kiedy masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć, zdejmij naczynie z ognia, wsyp mąkę i energicznie mieszając wstaw ponownie na ogień. Mieszaj do chwili otrzymania jednolitej masy, odchodzącej od brzegów garnka. Pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto przestygnie wbijaj stopniowo po jednym jajku i ucieraj mikserem na średnich obrotach.
Masę przełóż do szprycy i wyciskaj kształty kół o średnicy 5cm na kawałki papieru do pieczenia (kwadraty 10×10 cm, posmarowane olejem). Olej rozgrzej do temperatury 180o C, wrzucaj na niego pączki obracając je papierem do góry – papier od ciasta powinien się odkleić. Smaż z obu stron na złoty kolor i wyjmuj na ręcznik papierowy.
Posyp cukrem pudrem i – smacznego!