Pączki

Składniki:
-
ciasto:
- 500 ml mleka JOGO
- 100 g masła JOGO
- 1 kg mąki
- szczypta soli
- 100 g drożdży
- 100 g cukru
- 8 żółtek
- jajko
- otarta skórka z pomarańczy
- 100 ml rumu
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 2-3 krople aromatu rumowego
-
nadzienie:
- 300 ml konfitury z róży
-
do smażenia:
- 1/2 kg smalcu
- szczypta soli
-
do dekoracji:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przesiej mąkę przez sito, pokrusz drożdże, dodaj pięć łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Masło stop i wystudź, żółtka utrzyj z całym jajkiem, cukrem i szczyptą soli. Otartą skórkę pomarańczową przelej na sitku wrzątkiem i odsącz. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość wlej go do mąki, dodaj kogel-mogel, mleko, połowę rumu, skórkę pomarańczową, wanilię i aromat. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto przestanie się kleić. Dodaj przestudzone masło i nadal wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Konfiturę wymieszaj z pozostałą częścią rumu. Oprósz stolnicę mąką i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj partiami na placki grubości 1,2 cm. Wykrawaj szklanką krążki, na środek każdego z nich nałóż poł łyżeczki konfitury i zlep w kuleczkę. Ułóż pączki sklejeniem do dołu, zachowując odstępy, bo będą rosły. Przykryj ściereczką i zostaw, aż wyrosną. W dużym, płaskim rondlu rozgrzej 2/3 smalcu, włóż partię wyrośniętych pączków dbając, aby luźno pływały w tłuszczu. Podważaj paczki widelcem, by sprawdzić, czy zrumieniły się od spodu, jeżeli tak się stało, odwróć je i smaż z drugiej strony. Przy wkładaniu kolejnej partii dodawaj do smażenia troszkę świeżego smalcu. Po usmażeniu pączki odsącz, a przestudzone posyp cukrem pudrem. Paluszki lizać!