
Panierowana marchewka z dipem miętowym.
Składniki:
- 1 szklanka dobrej kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki cukru
- po sporej szczypcie soli i pieprzu
Oraz: - olej do głębokiego smażenia
- 6 białek
- 1.5 szklanki tartej bułki
- 4 duże marchewki obrane i pokrojone w słupki o grubości centymetra i długości 7-8 cm
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Robimy dip, mieszając wszystkie składniki. Przykrywamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometru kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek marchewki – jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Lekko ubijamy białka na talerzu. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Marchewki panierujemy najpierw w białkach, potem w bułce i partiami smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty, delikatnie odwracając w połowie czasu smażenia. Usmażoną porcję przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Od razu solimy i pieprzymy. Gorące marchewki podajemy z dipem.