Pasta z łososiem

Składniki:
  • Łosoś wędzony, pieczony bądź surowy – 200g.
  • Śmietanka 30% – 250g
  • Ser mozzarella do pasty lub pizzy – około 150g
  • Czosnek granulowany suszony – pół łyżeczki
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
  • Masło JOGO – 1 łyżka
  • Papryka czerwona słodka lub ostra (wg uznania) – 1 łyżeczka
  • Dowolne inne przyprawy, które lubicie
    Szpinak mrożony lub świeży – około 150g
    Spaghetti lub tagliatelle – około 200g
Przygotowanie:

Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
W tym samym czasie, jak się gotuję makaron, na rozgrzanej patelni z olejem i masłem podsmażamy łososia, wcześniej pokrojonego w dość dużą kostkę (około 2 cm, gdyż podczas smażenia nieco się rozpadnie). Do zrumienionego łososia dodajemy szpinak (zamrożony dodajemy bezpośrednio na patelnię, a świeży najpierw kroimy, a później wrzucamy do smażącego się łososia). Po około 5 minutach wlewamy śmietankę i przyprawy, mieszamy i dodajemy 100g sera, startego na tarce i całość mieszamy. Kiedy śmietanka się zagotuje możemy przełożyć do patelni wcześniej ugotowane spaghetti i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać, posypując danie resztą sera.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: