
Przepis na ciasto na pierogi i farsz twarogowo-ziemniaczany
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła JOGO
Farsz:
- 200 g twarogu półtłustego JOGO
- duża cebula, 350 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki g masła JOGO
- sól i pieprz do smaku (około pół łyżeczki)
Ciasto:
Do miski z mąką wymieszaną ze szczyptą doli dolewaj stopniowo gorącą wodę z roztopionym masłem i mieszaj. W międzyczasie dodaj roztrzepane jajko, a gdy wszystkie składniki się połączą, zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat i wygniataj przez około 5 minut. Następnie zawiń ciasto w folię i odstaw na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Farsz:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie zmiel w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia. W międzyczasie pokrój w kostkę i przesmaż na maśle cebulę. Do przestudzonych ziemniaków dodaj twaróg, cebulę i przyprawy. Wymieszaj.
Z ciasta wykrój kółka, nakładaj po łyżce farszu, zlep brzegi i gotuj w osolonej wodzie 5 min od wypłynięcia.
Sprawdź inne przepisy: