
Przepis na sos grzybowy
Składniki:
- 400 g świeżych grzybów
- 2 łyżki masła JOGO
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml wody
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub inne zioła
- ok. 100 g śmietany 12% JOGO
Przygotowanie:
Grzyby oczyść i pokroj w plasterki. Na patelni rozgrzej masło z olejem i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wsyp na patelnię pokrojone grzyby i smaż na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlej wodą, zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Następnie wlej śmietanę i dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.