Przepis na sos grzybowy

Składniki:
  •  400 g świeżych grzybów
  • 2 łyżki masła JOGO
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml wody
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub inne zioła
  • ok. 100 g śmietany 12% JOGO
Przygotowanie:

Grzyby oczyść i pokroj w plasterki. Na patelni rozgrzej masło z olejem i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wsyp na patelnię pokrojone grzyby i smaż na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlej wodą, zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Następnie wlej śmietanę i dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
 

Sprawdź inne przepisy: