Przepisy kulinarne na potrawy z jogurtem greckim JOGO

Specjalnie dla was prezentujemy przepisy kulinarne z jogurtem greckim, wykorzystywanego często do sporządzania różnorodnych sałatek, sosów i innych dań – majonezu, czy śmietany. Zawiera dużo mniej kalorii, a jednocześnie, dzięki wysokiej zawartości białka jest bardziej sycący i na dłużej pozbawia nas odczucia głodu. Ma kremową, gęstą konsystencję, przygotowuje się go ze świeżego mleka, pochodzącego od polskich krów i wzbogaca skład żywymi kulturami bakterii jogurtowych. Pozbawiony jest sztucznych barwników, aromatów oraz konserwantów i znakomicie nadaje się, by zostać składnikiem wielu smacznych dań.

Jogurt naturalny typu greckiego warto stosować w kuchni, także jako zamiennik zwykłego jogurtu naturalnego, ponieważ jest nie tylko bardziej gęsty, jeśli chodzi o konsystencję, wręcz kremowy, ale odznacza się również nieco innym, cierpkim smakiem – wszystko dzięki pozbawieniu go serwatki zawierającej laktozę. Dlaczego jeszcze warto włączyć jogurt naturalny typu greckiego do codziennej diety? Bo ma mniej kalorii niż inne jogurty, choć nie jest pozbawiony tłuszczu, który decyduje o jego prozdrowotnych właściwościach. Jeśli połączysz jogurt naturalny typu greckiego w szybkim przepisie ze świeżymi warzywami lub owocami w formie sałatki, będzie to znakomite zestawienie, bowiem z łatwością przyswoisz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach!

Jak jeszcze można wykorzystać właściwości Jogurtu naturalnego typu greckiego JOGO do sporządzania smakowitych potraw? Podsuwamy Wam sprawdzone przepisy i życzymy wiele fantazji kulinarnej!