Przepisy kulinarne na potrawy i dania z jogurtem JOGO

Czy wiecie, że jogurt naturalny ludzkość stosuje już w kuchni od trzech tysięcy lat? Jego korzenie sięgają prawdopodobnie Indii, a w czasach nowożytnych masową produkcję rozpoczęli najpierw Francuzi, i to taka właśnie ”bezsmakowa” wersja była bazą do powstania późniejszych jogurtów owocowych. Jednak najzdrowiej jest spożywać jogurt naturalny bez dodatku całej otoczki, która towarzyszy jego owocowym wariacjom. Warto mieć ten mleczny specjał zawsze w lodówce, bo jest niezastąpiony przy komponowaniu szybkich przepisów; pałaszuj go jako samodzielną przekąskę, albo z dodatkiem płatków owsianych i na przykład malin. Jogurt naturalny świetnie spisuje się również w roli składnika wielu bardziej skomplikowanych przepisów kulinarnych – to uniwersalny dodatek do koktajli, sałatek, zup czy deserów. Dla wygody stosowania oferujemy je w kubeczkach o różnych gramaturach (150g, 330g), a odpowiadając na potrzeby osób dbających o linię i diabetyków – także w wersji odtłuszczonej – ”0%” (400g).

Jogurt naturalny JOGO ceniony jest z powodu łagodnego, naturalnego smaku oraz właściwości prozdrowotnych. Przygotowujemy go ze świeżego mleka, pozyskanego od polskich krów; znaleźć w nim można żywe kultury bakterii jogurtowych, ale ani grama sztucznych barwników, aromatów oraz konserwantów! Dzięki mniejszej zawartości laktozy jogurt naturalny jest lżej strawny niż mleko, stanowi bogate źródło białka i łatwo przyswajalnego wapnia wzmacniającego zęby i kości. Buduje odporność, pełno w nim bowiem witamin oraz składników mineralnych. Warto także pamiętać, że przywraca mikroflorę jelitową, poprawiając trawienie.

Jogurt naturalny jest zatem jednym z najzdrowszych produktów, który warto mieć w swojej diecie, a jeśli zastanawiacie się jeszcze, jak go wykorzystać kreatywnie w kuchni – zapraszamy do lektury naszych sprawdzonych przepisów z jogurtem!