Przepisy na pyszne potrawy z dodatkiem Kefiru JOGO

Miłośnicy mlecznych pyszności doskonale znają ten napój o kremowej, gęstej konsystencji. Kefir – bo o nim mowa – w smaku przypomina jogurt, ma jednak nieco odmienny, lekko drożdżowy zapach, który jest cechą charakterystyczną tego produktu. Im kefir jest bardziej dojrzały, tym jego aromat staje się intensywniejszy, czasem wręcz ostry, serowy. Ponieważ w procesie fermentacji kefiru uwalnia się dwutlenek węgla, smak tego specjału jest, obok kwaskowego, lekko „zgazowany”.

Kefir ma mnóstwo zalet – oprócz tego, że doskonale gasi pragnienie, zwłaszcza to „poimprezowe”😉, orzeźwia i pobudza apetyt, to jeszcze posiada najlepsze właściwości odżywcze; jest doskonałym źródłem białka, witamin, minerałów i enzymów. Jedną z prozdrowotnych właściwości kefiru jest wspomaganie odporności i pracy układu pokarmowego.

Jak spożywać kefir? Przede wszystkim pij go w naturalnej formie, tak jest najzdrowiej! Kefir można także dodać w szybkim przepisie do płatków śniadaniowych, sosów albo owocowych koktajli – latem korzystajmy z darów sezonowych, zimą z mrożonek. Jeśli wolisz kefir mniej tłusty – wybierz półtoraprocentowy; nie jesteś na redukcji? – śmiało sięgaj po 2%! Aby łatwiej było gospodarować tym mlecznym skarbem, wykorzystując go do przygotowania różnorodnych przepisów kulinarnych, oferujemy kefir w opakowaniach o różnej gramaturze – w kubkach i butelkach, mniejszych i większych – na małe i duże pragnienia!

Do czego jeszcze w kuchni można dodać kefir? Niech zainspirują Cię nasze sprawdzone przepisy!