Przepis na budyń waniliowy ze świeżego mleka

Składniki:
- 1/2 litra Mleka Świeżego JOGO
- 3 i 1/2 łyżki cukru
- 1/2 laski wanilii
- łyżka Masła JOGO
- 2 żółtka jaj
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Podgrzej 2/3 mleka z dodatkiem masła w garnku na wolnym ogniu. Resztę mleka wymieszaj z roztrzepanymi żółtkami jaj, cukrem i mąką ziemniaczaną.
Do gotującego się na wolnym ogniu mleka wlewaj powoli jego resztę, wymieszaną z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Kiedy budyń zgęstnieje powoli zagotuj go i odstaw z ognia. Podawaj z konfiturami, owocami, syropem albo sosem czekoladowym. Pychotka!