
Racuchy jogurtowe z jabłkami.
Składniki:
- Jogurt naturalny JOGO – 200g
- Jajka – 2 szt.
- Cukier – 50g
- Mąka pszenna – 130g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
- Szczypta soli
- Jabłka – 2 średnie.
- Cukier, wymieszany z cynamonem – około 100g do otaczania racuchów
Przygotowanie:
Najpierw obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy lub miksujemy jajka z jogurtem, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Do tej mieszanki dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i znowu miksujemy. Na końcu dodajemy starte jabłka i mieszamy całość. Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni na oleju na złocisty kolor. Po usmażeniu racuszki obtaczamy w cukrze cynamonowym.
Smacznego!