Racuszki z serkiem Kaśka

Składniki:
  • Drożdże świeże – 20g
  • Cukier – 20g
  • Mleko JOGO – 150ml
  • Mąka pszenna – 150g
  • Cynamon – 1,5 łyżeczki
  • Sól – szczypta
  • Jajka – 2 sztuki
  • Jabłka – 2 sztuki
  • Olej do smażenia
Przygotowanie:

Do lekko podgrzanego mleka wkładamy drożdże i je ucieramy, dodając również cukier. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, cynamon, sól i jajka. Dokładnie mieszamy całość, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około półgodziny. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy do ciasta. Jeszcze raz mieszamy ciasto. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.Podajemy na ciepło lub na zimno, nakładając na każdy racuszek około 2 łyżeczek serka Kaśki. Wg smaku można dodać ulubione owoce.

Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: