
Racuszki z serkiem Kaśka
Składniki:
- Drożdże świeże – 20g
- Cukier – 20g
- Mleko JOGO – 150ml
- Mąka pszenna – 150g
- Cynamon – 1,5 łyżeczki
- Sól – szczypta
- Jajka – 2 sztuki
- Jabłka – 2 sztuki
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Do lekko podgrzanego mleka wkładamy drożdże i je ucieramy, dodając również cukier. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, cynamon, sól i jajka. Dokładnie mieszamy całość, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około półgodziny. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy do ciasta. Jeszcze raz mieszamy ciasto. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.Podajemy na ciepło lub na zimno, nakładając na każdy racuszek około 2 łyżeczek serka Kaśki. Wg smaku można dodać ulubione owoce.
Życzymy smacznego!