Serek homogenizowany to produkt mleczarski wytwarzany z twarogu, zazwyczaj uszlachetniony śmietanką. Produkt ten jest zaliczany do niedojrzewających serów twarogowo-kwasowych. Może on stanowić zarówno samodzielną przekąskę, jak i dodatek do innych potraw, najczęściej deserów i naleśników. Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez serka homogenizowanego, szczególnie lubiane są serki z pewnością przez dzieci.

Serki homogenizowane JOGO można kupić aż w sześciu wariantach smakowych: najbardziej klasyczny – waniliowy, a także o smaku szarlotki jabłkowo-cynamonowej, wiśni, truskawki, brzoskwini oraz serek ze stracciatellą, czyli z kawałkami czekolady. Także dostępny jest serek homogenizowany naturalny, specjalnie stworzony dla osób, lubiących czyste smaki.

Jak powstają serki homogenizowane JOGO? Produkcja serków homogenizowanych polega na wirówkowej metodzie oddzielania skrzepu od serwatki. Powstałą kremową masę twarogową miesza się z pasteryzowaną śmietanką i w przypadku z serkami smakowymi – różnymi dodatkami np. owocowymi. W wyniku procesu homogenizacji powstaje jednorodna gładka masa twarogowa.

Dlaczego serek jest homogenizowany, czym jest proces homogenizacji? Homogenizacja polega na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów, zawartych w mleku, co nie pozwala na zbieranie się tłuszczu na powierzchni serka. Homogenizację przeprowadza się w specjalnie przeznaczonych do tego celu urządzeniach zwanych homogenizatorami, w których produkt jest przeciskany przez wąskie szczeliny pod zwiększonym ciśnieniem.