Sernik - król stołu

Składniki:
  • Składniki na masę serową:
    • 1 kg mielonego „Sera na sernik” JOGO
    • kostka masła JOGO
    • 2 szklanki cukru pudru
    • 8 dużych jajek
    • 2 pełne łyżki mąki pszennej
    • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    • kilka kropel olejku o ulubionym smaku
    • 200 g rodzynek
  • Składniki na kruche ciasto:
    • 30 dag mąki pszennej
    • 10 dag margaryny
    • łyżka smalcu
    • jajko
    • żółtko
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • pół szklanki cukru pudru
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia, dokładnie zagnieść, wyłożyć bezpośrednio na suchą blachę, dbając, by również boki były nim obłożone. Ser podzielić na dwie części, rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, po czym odsączyć. Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru do uzyskania puszystości, ciągle ucierając dodawać po łyżce połowę części sera – dążymy do uzyskania gładkiej masy. Żółtka oddzielić od białek i ubić na gładką masę z drugą szklanką cukru pudru. Ucierając dodawać po łyżce drugą część sera. Na koniec dokładnie połączyć obie masy i zmiksować dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz olejek. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową, dodać rodzynki. Wylać na przygotowane wcześniej kruche ciasto i całość wstawić do nagrzanego do 180o C piekarnika na około godzinę. Upiec na złoty kolor. Sernik może troszkę usiąść. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!