
Sernik truskawkowy
Składniki:
Spód:
- Herbatniki maślane lub inne – około 10-12 sztuk
- Czekolada deserowa lub gorzka – 20g
- Masło JOGO – 30-40g
Masy truskawkowa i czekoladowa:
- 700g twarogu sernikowego
- Truskawki świeże lub mrożone – 250g
- Czekolada mleczna – tabliczka 100g
- Cukier – 3 łyżki
- Żelatyna – 3 łyżki
- Woda – 6 łyżek
- Śmietanka JOGO do ubijania 30% – 100ml
- Cukier puder – 1 łyżka
Dekoracja:
- Truskawki świeże – 100g
- Kilka kostek czekolady mlecznej + 1-2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera lub rozwałkować w woreczku, dodać rozpuszczone wcześniej w kąpieli wodnej masło i czekoladę i dodać do pokruszonych herbatników, wymieszać. Całą masę herbatnikową przełożyć na dno formy do pieczenia (tortownicy), wyłożonej papierem do pieczenia i wypełnić masą całe dno tortownicy i schłodzić przez około godzinę.
W międzyczasie zblendować na mus oczyszczone z listków truskawki. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko wystudzić. Żelatynę zalać letnia wodę, aż napęcznieje, a następnie podgrzać w rondelku, wymieszać i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Twaróg włożyć do dużej miski i wymieszać go z żelatyną i zmiksować, aby masa się dobrze wymieszała. Następnie masę serową należy podzielić na dwie części, do jednej z których dodać mus truskawkowy oraz 3 łyżki cukru, a do drugiej rozpuszczoną czekoladę mleczną. Obie masy należy wymieszać, aby uzyskać jednolity kolor i konsystencję. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę, podzielić na pół i dodać do każdej z mas serowych. Zmiksować obie masy. Masę serową truskawkowąwylozyc na spód herbatnikowy i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Po tym, jak masa stężeje, na górę przełożyć masę czekoladową i również wstawić do lodówki do stężenia masy. Oczyszczone truskawki pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na sernik w dowolny sposób, polać rozpuszczoną czekoladą, aby uzyskać wzór cienkich paseczków.
Udekorowany sernik schłodzić w lodówce. Podawać do kawy czy herbaty. Smacznego!
Sprawdź inne przepisy: