Sernik w wersji czekoladowej

Składniki:
  • Na sernik:
    300 g czekolady deserowej
    1 kg twarogu mielonego JOGO z wiaderka
    170 ml śmietany 30% JOGO
    5 jaj
    200 g cukru
  • Na spód:
    60 g rozpuszczonego masła JOGO
    180 g czekoladowych ciasteczek markiz
  • Na polewę:
    150 g czekolady mlecznej
    100 ml śmietany 30 % JOGO
Przygotowanie:

Zmiksuj ciastka na drobny proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dokładnie jej dno otrzymaną masą. Do podgrzewanej w garnuszku śmietany kremówki dodaj uprzednio połamaną czekoladę; mieszając czekaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Wyłóż twaróg z wiaderka do miski, dodaj do niego jaja, cukier, przestudzoną czekoladę i zmiksuj, aż składniki się połączą. Masę wylej na spód wylepiony z ciastek i piecz w temperaturze 150oC przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozwól ciastu wystygnąć w piekarniku. Aby przygotować polewę podgrzej w rondelku śmietanę, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia. Polej sernik i wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Życzymy smacznego!