Sernik w wersji czekoladowej

Składniki:
-
Na sernik:300 g czekolady deserowej
1 kg twarogu mielonego JOGO z wiaderka
170 ml śmietany 30% JOGO
5 jaj
200 g cukru -
Na spód:60 g rozpuszczonego masła JOGO
180 g czekoladowych ciasteczek markiz -
Na polewę:150 g czekolady mlecznej
100 ml śmietany 30 % JOGO
Przygotowanie:
Zmiksuj ciastka na drobny proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dokładnie jej dno otrzymaną masą. Do podgrzewanej w garnuszku śmietany kremówki dodaj uprzednio połamaną czekoladę; mieszając czekaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Wyłóż twaróg z wiaderka do miski, dodaj do niego jaja, cukier, przestudzoną czekoladę i zmiksuj, aż składniki się połączą. Masę wylej na spód wylepiony z ciastek i piecz w temperaturze 150oC przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozwól ciastu wystygnąć w piekarniku. Aby przygotować polewę podgrzej w rondelku śmietanę, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia. Polej sernik i wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Życzymy smacznego!