Sernik wielkanocny

na spód:
  • 20 dag herbatników maślanych
  • 5 dag masła JOGO
na masę serową:
  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego JOG
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • 10 dag masła JOGO
  • sok z jednej cytryny
  • otarta skórka z dwóch cytryn
Przygotowanie:

 

Spód:
Tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłóż papierem przeznaczonym do pieczenia. Herbatniki rozkrusz w blenderze, masło stop w garnuszku na wolnym ogniu. Wymieszaj je z pokruszonymi herbatnikami. Uzyskaną masą wyłóż dno tortownicy dokładnie uklepując. Piecz przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Wyjmij I pozostaw do wystygnięcia.

Masa serowa:
Składniki potrzebne do przygotowania sernika wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Z cytryny wyciśnij sok, z dwóch pozostałych otrzyj skórkę na małych oczkach tarki. Cukier, cukier waniliowy, jajka, twaróg, masło I mąkę zmiksuj na niskich obrotach do połączenia składników. Dodaj sok I skórkę z cytryny I krótko zmiksuj całość. Masę serową wylej na podpieczony spód z herbatników I piecz 90 – 110 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu wystudź ciasto w lekko uchylonym piekarniku, na koniec schłodź w lodówce.
Smacznego!