
Sos czosnkowo-ziołowy
Składniki:
- Jogurt typu greckiego JOGO – 350
- Czosnek – 2 ząbki
- Rzodkiewka – 3 szt.
- Ogórek świeży – 1 szt.
- Sos sojowy – 3 łyżki.
- Zielenina – 1/2 pęczka.
Przygotowanie:
Jogurt przełożyć do miseczki, wlać do niego sos sojowy, wymieszać. Ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli chcemy, aby sos wyszedł gęstszy, należy warzywa wcześniej zetrzeć do innego naczynia i odcisnąć je z nadmiaru soku. Wymieszać jogurt z warzywami oraz wycisnąć czosnek przez praskę do sosu. Na końcu należy dodać do sosu posiekaną zieleninę, posolić i ewentualnie dodać ulubione przyprawy. Gotowy sos najlepiej wstawić do lodówki na około 30 minut i podawać do ziemniaków, ryb czy mięsa pieczonego.
Życzymy smacznego!