Spaghetti à la carbonara

Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 200 g wędzonego boczku
- 250 ml Śmietanki 30% JOGO
- 3 żółtka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki tartego sera grana padano
- Sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni, aż się zrumieni. Posiekaj cebulę i podsmaż na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Dodaj do niej wino oraz drobno siekany czosnek. Całość duś 5 minut.
Wymieszaj w miseczce żółtka, 120 ml śmietany i ser. Pozostałą część śmietany wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony boczek. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Kiedy sos zgęstnieje zdejmij patelnię z ognia.
Do sosu dołóż ugotowany makaron i zamieszaj. Udekoruj spaghetti drobno posiekaną bazylią.