Spaghetti à la carbonara

Składniki:
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 ml Śmietanki 30% JOGO
  • 3 żółtka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki tartego sera grana padano
  • Sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni, aż się zrumieni. Posiekaj cebulę i podsmaż na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Dodaj do niej wino oraz drobno siekany czosnek. Całość duś 5 minut.
Wymieszaj w miseczce żółtka, 120 ml śmietany i ser. Pozostałą część śmietany wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony boczek. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Kiedy sos zgęstnieje zdejmij patelnię z ognia.
Do sosu dołóż ugotowany makaron i zamieszaj. Udekoruj spaghetti drobno posiekaną bazylią.