Świąteczne pierniczki

Składniki:
  • 20 dag masła JOGO
  • 80 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 45 dag miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki kakao
  • 40 g przyprawy do piernika
Przygotowanie:

Rozpuść w garnku 20 dag masła z miodem i odstaw, by całość ostygła. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem, kakao, sodą i przyprawą do piernika. Wysyp na stolnicę tworząc kopiec z wgłębieniem, do którego wbij jaja i mieszając powoli dolewaj masło z miodem tak długo, aż ciasto stanie się gęste, wówczas wyrób je dłońmi. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wytnij pierniczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Piecz ok 8 minut w temperaturze 180oC . Po ostudzeniu ozdób lukrem lub w inny, ulubiony sposób. Smacznego!