
Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką
Składniki na spód:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła Krawszewskiego Extra
- 35 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera na sernik JOGO
- szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- nasionka z 1 laski wanilii
- 200 ml śmietanki luksusowej JOGO
- 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g śmietanki kremowej
- 100 g skórki, do posypania
Przygotowanie:
- Spód
Wszystkie składniki wymieszać (ręcznie lub za pomocą miksera) do otrzymania gładkiej masy. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny, następnie wyłożyć w przygotowanej tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem), nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. - Masa serowa
Utrzeć ser z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, a na koniec wsypać skórkę pomarańczową. Wlać masę na przygotowany spód i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. - Rozpuścić na parze gorzką czekoladę, następnie mieszać ze śmietanką do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić i rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.