Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką

Składniki na spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła Krawszewskiego Extra
  • 35 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik JOGO
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 200 ml śmietanki luksusowej JOGO
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g śmietanki kremowej
  • 100 g skórki, do posypania
Przygotowanie:
  1. Spód
    Wszystkie składniki wymieszać (ręcznie lub za pomocą miksera) do otrzymania gładkiej masy. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny, następnie wyłożyć w przygotowanej tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem), nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  2. Masa serowa
    Utrzeć ser z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, a na koniec wsypać skórkę pomarańczową. Wlać masę na przygotowany spód i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce.
  3. Rozpuścić na parze gorzką czekoladę, następnie mieszać ze śmietanką do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić i rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.

Sprawdź inne przepisy: