Przepis na szarlotkę maślaną

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g Masła (zimnego) JOGO
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- cukier wanilinowy
- jajko
- 1,5 kg jabłek (najlepsze są twarde i kwaśne)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
Przygotowanie:
Niedużą foremkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zagnieć ciasto kruche: do mąki dodaj pokrojone w kosteczkę masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Posiekaj składniki na drobną kruszonkę. Następnie dodaj jajko i połącz składniki w jednolite ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki.
Obierz jabłka, pokrój je na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon i podgrzej mieszając pod przykryciem przez ok. 10 – 15 minut, aż się rozpadną. Dopraw cukrem, jeżeli są bardzo kwaśne.
Nagrzej piekarnik do 180Co. Rozwałkuj połowę ciasta podsypując mąką i wylep spód formy. Dodaj jabłka a na nich połóż drugą część rozwałkowanego ciasta. Piecz przez ok. 35 – 40 minut na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem. Smacznego!