Twarogowe kulki mocy

  • Twaróg półtłusty lub tłusty JOGO – 200 g;
  • Jajko – 1 szt.;
  • Cukier – 150 g;
  • Mąka – 250-300 g;
  • Szczypta soli;
  • Masło JOGO – 100 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.;
  • Cynamon 1 łyżeczka.;
  • Jabłka – 2 szt.
Przygotowanie:

Za pomocą blendera przecieramy twaróg z cukrem, solą, jajkiem oraz masłem. Odrobinę cukru zostawiamy do wymieszania z cynamonem i posypania przed pieczeniem. Dodajemy połowę mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Jabłka obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy bardzo dokładnie. Dodajemy pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto. Formujemy z niego 16 kulek, które obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu. Wykładamy kulki na pergaminie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut.
Podajemy ciasteczka do kawy lub herbaty. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy: