Zalewajka z grzybami

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Grzyby świeże lub mrożone – 300 g
  • Śmietana 12% JOGO
  • Ziemniaki – 400 g
  • Cebula – 1 duża
  • Kiełbasa – 400 g
  • Żur – 1 szklanka
  • Smalec – 1 łyżka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy – opcjonalnie, do smaku.
  • Czosnek – 2 ząbki
Przygotowanie:

Do  garnka wlewamy około 2 litrów osolonej wody, do której wkładamy wcześniej obrane i pokrojone grzyby, a także kiełbasę wraz z przyprawami. Gotujemy, czas od czasu mieszając, aż woda się zagotuje. Do zupy wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażoną na patelni ze smalcem cebulę. Kiedy ziemniaki się ugotują, dodajemy żur oraz czosnek, przepuszczony przez praskę. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zupę podajemy ze śmietaną i opcjonalnie zieleniną.

Sprawdź inne przepisy: