
Zupa grzybowa
Składniki:
- Pieczarki – 6 dużych pieczarek
- Marchew – 1 duża
- Ziemniaki – 2 szt.
- Cebula – 1 średnia
- Czosnek – 2 ząbki
- Kasza pęczak – 3 czubate łyżki
- Olej do smażenia – 1 łyżka
- Masło JOGO do smażenia – 20g
- Sól, pieprz do smaku
- Bulion warzywny – 3 litry
- Śmietana JOGO – do smaku
- Natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki i czosnek w cienkie plasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, dodać marchewkę, startą na tarce o grubych oczkach, smażyć kilka minut, a pod koniec smażenia dodać masło i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Zagotować bulion, do którego wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez około 10 minut. Następnie do zupy wrzucić usmażone warzywa i pieczarki, dobrze wymieszać, gotować przez kolejne 10 minut. Dodać sól i pieprz. Zupę podawać ze śmietaną i świeżą natką pietruszki.Smacznego!