Zupa grzybowa

Składniki:
  • Pieczarki – 6 dużych pieczarek
  • Marchew – 1 duża
  • Ziemniaki – 2 szt.
  • Cebula – 1 średnia
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kasza pęczak – 3 czubate łyżki
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
  • Masło JOGO do smażenia – 20g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bulion warzywny – 3 litry
  • Śmietana JOGO – do smaku
  • Natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki i czosnek w cienkie plasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, dodać marchewkę, startą na tarce o grubych oczkach, smażyć kilka minut, a pod koniec smażenia dodać masło i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Zagotować bulion, do którego wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez około 10 minut. Następnie do zupy wrzucić usmażone warzywa i pieczarki, dobrze wymieszać, gotować przez kolejne 10 minut. Dodać sól i pieprz. Zupę podawać ze śmietaną i świeżą natką pietruszki.Smacznego!

Sprawdź inne przepisy: