
Zupa krem z buraka czerwonego
Składniki:
- 700 g buraków czerwonych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 kawałek białej i jasnozielonej części pora
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- śmietana 12% do zupy JOGO
- sól, pieprz, cukier
- 700 ml wody lub bulionu warzywnego
- słonecznik
Przygotowanie:
W garnku na gorącej oliwie podduszamy por pokrojony w ćwierć talarki i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa staną się miękkie. Wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy śmietany, a następnie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy wg. uznania solą, cukrem i pieprzem. Krem dekorujemy kleksem śmietany i słonecznikiem.