Zupa krem z buraka czerwonego

Składniki:
  • 700 g buraków czerwonych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek białej i jasnozielonej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • śmietana 12% do zupy JOGO
  • sól, pieprz, cukier
  • 700 ml wody lub bulionu warzywnego
  • słonecznik
Przygotowanie:

W garnku na gorącej oliwie podduszamy por pokrojony w ćwierć talarki i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa staną się miękkie. Wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy śmietany, a następnie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy wg. uznania solą, cukrem i pieprzem. Krem dekorujemy kleksem śmietany i słonecznikiem.

Sprawdź inne przepisy: