Zupa krem z cukinii

Składniki:
  • bulion warzywny lub drobiowy – 0,5 l
  • cukinie – 2 szt.
  • cebula cukrowa – 1 szt.
  • masło – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • śmietana 30 % JOGO,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie – według uznania
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku i zeszklić. Dodać cukinię i podsmażać przez ok. 10 minut. Dodać sól, pieprz i zła prowansalskie. W garnku zagotować bulion, dodać posiekaną natkę pietruszki i zawartość patelni. Zupę gotować 15 minut, następnie dodać śmietanę i zblendować.

Sprawdź inne przepisy: