Zupa z soczewicy na jesienny wieczór

Składniki:
  • Czerwona soczewica – 200g
  • Marchew z groszkiem – 100g
  • Fasolka szparagowa – około 20g (można pominąć)
  • Kukuruza konserwowa – około 40g (można pominąć)
  • Cebula – 2 szt.
  • Śmietana JOGO 12% – 4 łyżki (ok. 80g)
  • Masło JOGO – 3 łyżki (ok. 60g)
  • Gałka muszkatołową mielona – do smaku
  • Papryka czerwona mielona słodka/ostra – do smaku, wg upodobań
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Jarzynka w proszku – 1 łyżeczka
Przygotowanie:

Przepłukaną soczewice i wszystkie warzywa włożyć do garnka z ciepłą wodą, dodać majeranek i gotować całość przez około 20 minut. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na maśle, później wrzucamy wraz z przyprawami do zupy. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Gotową gorącą zupę nalać do miseczek, posypać kukurydzą oraz dodać śmietanę.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: