
Zupa ze szparagów
Składniki:
- zielone szparagi – ok. 10 sztuk
- bulion warzywny – 1 kostka
- ziemniaki – 200 gram
- cebula – 1 sztuka
- mleko 3,2% JOGO – 300 mililitrów
- śmietana 30% JOGO – 100 mililitrów
- płatki migdałowe – do ozdoby, wg uznania
- ocet balsamiczny – do ozdoby, wg uznania
- pieprz cayenne – 2 szczypty
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
Przygotowanie:
Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końcówki. Z każdego odetnij górną część z kawałkiem łodyżki, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej w garnku oliwę, następnie dodaj szparagi i obrane, pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość zalej wodą, dodaj kostkę bulionu, mleko, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz cayenne i zagotuj. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je na gładką masę. Zupę podawaj z ugotowanymi oddzielnie końcówkami szparagów z kwiatem, ozdobioną śmietaną, płatkami migdałowymi i octem balsamicznym. Smacznego!