
Żurek
Składniki:
- Zakwas na żurek – butelka około 500ml
- Ziemniaki – 2 nieduże
- Marchew – 1-2 szt
- Pietruszka korzeń – 1 szt
- Cebula – 1 szt
- Seler korzeń – 1/4
- Kiełbasa biała – 500 g
- Śmietaną kwaśna 18% – do smaku
- Czosnek – 2 ząbki
- Sok z cytryny – do smaku
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
- Olej rzepakowy – 1 łyżka
Przygotowanie:
Gotujemy obrane i pokrojone ziemniaki w dużym garnku z wodą oraz całymi, lecz obranymi warzywami.
Obieramy ze skórki kiełbasę, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni na oleju, aż kiełbasa się zarumieni, a następnie dodajemy do praktycznie ugotowanych warzyw, dosypujemy majeranek (ok. 2-3 łyżeczki) i gotujemy razem kilka minut. Ugotowaną marchewkę wyciągamy z zupy, kroimy w półplasterki i wrzucamy dowolną ilość z powrotem do zupy. Mieszamy zakwas w butelce i dodajemy do gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy ponownie, mieszając od czasu do czasu, aby nie powstały grudki. Całość gotujemy kilka minut a następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, dodajemy również szczyptę cukru oraz 1-2 łyżki soku z cytryny. Jeszcze w garnku lub już na talerzach, bo może nie wszyscy lubią, podprawiamy śmietaną JOGO 18%.
Życzymy smacznego oraz wesołych Świąt Wielkanocnych!