Żurek

Składniki:
  • 1,5 l wody,
  • ok. 500ml zakwasu na żurek,
  • włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, cebula, kawałek selera,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 500g białej kiełbasy,
  • 200g chudego, wędzonego boczku,
  • 50 ml śmietany 18% JOGO,
  • 6 jaj,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki soli.
Przygotowanie:

Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój na duże kawałki, wrzuć do garnka. Dodaj kiełbasę (nakłuj ją wcześniej widelcem), boczek, cebulę, i grzyby oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wlej wodę i gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa i mięso z garnka; pokrój kiełbasę w plasterki, boczek w kostkę, a grzyby w paseczki. Całość odstaw na bok. Do pozostałego wywaru dodaj zakwas i dorzuć sporo majeranku. Gotuj 10 minut, pilnując czasu. Zahartuj i dodaj śmietanę, na końcu dodaj kiełbasę, boczek i grzyby. Dopraw pieprzem i solą. Podawaj z osobno ugotowanym i podzielonym na ćwiartki jajkiem.